Scurt istoric

Istorie Aprilie 12, 2014

Existența bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin şi Elena" Botoșani este strâns legată de Cimitirul ,,Eternitatea", primul cimitir urban al Botoșaniului. Acest cimitir s-a inaugurat printr-o slujbă de sfințire la data de 26 aprilie 1881 de protopopul județului și de preoții din oraș, în asistența autorităților locale și a unui număr mare de botoșăneni. În același timp, între anii 1880-1882, s-a construit în incinta cimitirului o capelă cu hramul ,,Învierea Sfântului Lazăr".

Cimitirul Eternitatea este indubitabil sanctuarul în care aproape toate personalitățile botoșănene își dorm somnul de veci în lumea tăcerii eterne. Este un cimitir sacrosanct și de ce nu și aristocrat. Rând pe rând, au intrat pe poarta lui, în cei peste 140 de ani, urmașii marilor boieri de altădată ce-și mai păstrau încă titlurile simbolice de boierie, foști oameni politici ce-au luptat pentru Unirea de la 1859, foști ministri, senatori și deputați, foști prefecți și primari, militari ce ne-au lăsat țara întregită, slujitori de marcă ai Școlii și Bisericii, pe scurt toată „floarea cea vestită” a orașului de altă dată.

Cimitirul Eternitatea din Botoșani a fost înființat în urma demersurilor centrale și locale de a nu se mai face înhumări în vechile cimitire ale bisericilor din cuprinsul orașului Botoșani.

Autoritățile locale au identificat două locații pentru a înființa cimitire, una la Bariera Sulița (Cimitirul Eternitatea) și cealaltă la Bariera Agafton (Cimitirul Pacea). Amenajarea primului cimitir urban a început în anul 1880 la Bariera Sulița, iar după un an, la 26 aprilie 1881, a fost inaugurat, printr-o slujbă de sfințire de către protoiereul de Botoșani înconjurat de un sobor de preoți. Odată cu amenajarea Cimitirului Eternitatea, autoritățile locale au alocat fonduri pentru construirea unei capele pentru prohodirea și pomenirea celor adormiți înmormântați aici. 

Capela cu hramul „Învierea Sfântului și Dreptului Lazăr” de la Cimitirul Eternitatea a fost construită între anii 1880-1882 de către Primăria urbei Botoșani. Obiectele de cult necesare au fost donate de parohiile din oraşul Botoșani. Protoieria Botoșani l-a desemnat pe Preotul Vasile Dumitriu cu slujirea la această capelă, iar Primăria Botoșani l-a angajat ca „intendent” al cimitirului, având sarcină de a supraveghea și coordona și activitatea cimitirului. Primul cântăreț bisericesc la această capelă, și el angajat de Primăria Botoșani, a fost Petru Vasiliu.

Sfințirea capelei cimitirului Eternitatea a avut loc în ziua de 1 aprilie 1882, fiind săvârșită de Arhimandritul Gherasim Mârzescu, superiorul Mănăstirii Coșula și Protoiereul provizoriu al Botoșaniului Gheorghe Boroianu, delegați ai Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu.

Nu după mult timp de la sfințirea capelei au slujit aici pe rând, după un program stabilit de Protoieria Botoșani, toți preoții urbei, timp de o săptămână. Fiecărui preot revenindu-i să slujească aici de patru ori pe an. Același sistem de slujire a fost implementat și la capela  celuilalt cimitir urban al orașului Pacea.

Abia în anul 1964 capela devine biserică parohială prin înființarea Parohiei Eternitatea. În perioada 1964-1978, a funcționat ca parohie sub păstorirea preotului Teodor Brînzei, când a primit noul hram „Sfinții Împărați Constantin şi Elena”.

În anul 1978 Parohia Eternitatea a fost desființată, la capela cimitirului săvârșind ocazional slujbe preoții de la bisericile Sfântul Spiridon, Sfinții Voievozi și unii preoți pensionari stabiliți în orașul Botoșani.

În anul 1993, ÎPS. Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei a reactivat Parohia Eternitatea, instalând aici un nou paroh în persoana preotului Nicolae Bobârnea.

În perioada 1995-1999 s-au efectuat ample lucrări de reparații generale la biserica veche, concomitent cu extinderea ei, suprafaţa liturgică aproape dublându-se.

Din donașii sau fonduri proprii s-a îmbogăţit inventarul bisericii cu tot ceea ce este necesar pentru oficierea sfintelor slujbe. S-a construit și o mică casă mortuară.

Din 21 februarie 2021, în urma pensionării Pr. Nicolae Bobârnea, a fost numit un nou paroh - Pr. Vasile Burlacu, iar din 01 martie 2021 a fost angajat un nou cântăreț bisericesc - Gabriel Corolea.

Parohia desfășoară activităţi culturale, sociale şi misionare atât în mod organizat, la marile praznice împărătești, cât și ocazional, pe parcursul întregului an bisericesc.

Biserica nu deţine obiecte de patrimoniu sau din metale preţioase.

Citește alte articole despre: istorie